Публикувано на: 26.10.2021

Четири трансплантации – три в МБАЛ „Лозенец“ и една във Военномедицинска Академия – София, бяха извършени благодарение на донорска ситуация в УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив

На 26 октомври 2021 година, в МБАЛ „Лозенец“ са извършени две бъбречни трансплантации на жени на 39 г. и на 25 г. Посредством сплит чернодробна трансплантация е даден втори шанс за живот на 7-месечно бебе отново в МБАЛ „Лозенец“ и на 27-годишна жена във Военномедицинска академия – София.

На 25 октомври 2021 година, 24-годишна жена от област Пловдив е идентифицирана с мозъчна смърт в УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив. Близките на жената, независимо от нейната загуба, проявяват милосърдие и решават да дарят органите й. С този благороден акт те спасяват други четири живота въпреки тежката загуба на близък човек.

Към момента, пациентите се възстановяват под наблюдението на лекарски екипи.

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ с подкрепата и съдействието на Министерство на здравеопазването на Република България организира и координира цялостната донорска ситуация.

От името на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ изказваме нашата благодарност на всички медицински екипи, участвали в донорската ситуация – този на д-р Константин Чифлигаров, УМБАЛ „Свети Георги“; на ЦСМП – Пловдив, на лекарските екипи, осъществили трансплантациите в МБАЛ „Лозенец“ и ВМА – София.

Дълбок поклон и съболезнования към близките на починалата, които със своя хуманен жест дариха живот на три жени и едно седеммесечно бебе.