Публикувано на: 06.10.2020

След 115 дни Стефан Иванов и синът му прекосиха Атлантика

Предизвикателството беше обвързано с каузата "Да! За живот!" и целеше да насочи вниманието към важността на донорството.

Стефан Иванов и 17-годишният му син Максим изпълниха мисията си да прекосят Атлантическия океан с лодка. Двамата българи, които използваха единствено собствените си сили, стигнаха бреговете на Барбадос в 12 ч. местно време (19 ч. българско време).

Стефан и Максим Иванови завършиха предизвикателството след 105 дни гребане в океана и общо 115 дни от началото на мисията, която включваше непредвидено спиране на остров Ланзероте. Те изминаха общо 8230 км (4444 морски мили).

Мисия "Неверест" започна на 14 юни от Портимао, Португалия. Първоначално планът им беше да стигнат до бреговете на Бразилия, но заради усложнената обстановка с коронавируса и силните течения крайната точка беше променяна няколко пъти.

По време на предизвикателството Стефан и Максим Иванови трябваше да се справят с тропически бури и повреди на лодката, която построиха сами.

При старта на изпитанието Максим Иванов беше на 16 години и 293 дни, което според информацията във фейсбука на предизвикателството го прави най-младия океански гребец в света, успешно прекосил океан според официалния регистър на океански гребни експедиции на Ocean Rowing Society. Това е и първото прекосяване на Атлантическия океан с гребна лодка от изток на запад през сезона на ураганите (юли - октомври).

www.dnevnik.bg