Публикувано на: 13.11.2019

Дарявайки орган, се запазва частица от дарителя - Неда Спасова, Петър Стойчев и Койна Русева пред БНР

Темата в предаването “Радиоприемница” по БНР тази седмица е донорството.

“Много хора не знаят за трансплантациите и донорството. Някакви проучвания имаше, че над 50% от българите въобще не знаят нищо по тази тема, около 70% са чували нещо, но не е докрай ясно. Факт е, че България е на последно място в Европейския съюз по донорство и трансплантации. Опитвам се да защитавам каузи, които си струват”, казва актрисата Неда Спасова.
Първата трансплантация е от 1969 г., а в България, а в днешно време сякаш намаляват хората, които биха дарили органите на близките си.

Спортистът Петър Стойчев подкрепя каузата, защото вярва, че хората, които чакат за донор, имат право на втори шанс и на живот. "Мисля, че животът се развива и ако има възможност хора, които са в мозъчна смърт да станат донори и те са съвместими, с хората, които чакат, ние трябва да им дадем тази възможност”.
Според него, когато се дава гласност на кампанията, хората говорят по темата.

Донорските карти нямат юридическа стойност и към момента, ако човек иска да дари органите си, може да заяви това, но все още, при донорска ситуация, се иска задължително съгласието и на роднините.

Актрисата Койна Русева подкрепя кампанията, защото в днешния начин на живот много малко си помагаме един на друг и това е един прекрасен начин да помогнеш и то спасявайки живот. Актрисата симпатизира на тезата, че дарявайки орган, се запазва частица от дарителя, без да се накърнява душата, която е вечна.

Неда Спасова казва също, че вярва в това, че близките ни продължават да са живи, докато е жив споменът за тях, а темата за смъртта не е табу за нея. “Нашите близки продължават да са някъде във Вселената, в Космоса, те са тук и сега, има ги, няма ги телата им, но те са живи”.

Цялото интервю чуйте тук: