Публикувано на: 16.10.2023

Увековечиха с нови 10 имена на донори "Дървото на живота"

Заместник-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски бе част от тържественото отбелязване на Европейския ден на донорството и трансплантацията във Военномедицинска академия - ВМА, където за поредна година се отдаде дължимата признателност към хората, дарили втори шанс за живот.
На церемонията пред „Дървото на живота“ доц. Околийски изтъкна нуждата от по-голяма информираност сред обществото по отношение на донорските ситуации и необходимостта кампанията „Да! За живот“ да достигне до всеки един от нас. „Чрез органното донорство един човек, изпаднал в мозъчна смърт, може да спаси 8 човешки живота, а чрез донорството на тъкани може да промени съдбата на до 100 души!“, заяви заместник-министърът и подчерта огромната роля на професионалистите от ВМА, които връщат към пълноценен живот хората от листата на чакащите.
„Днес е ден за почит към паметта на тези, които останаха да живеят сред нас, ден за благодарност към близките на донорите, които отговорно, информирано и с добро сърце, казаха „Да! Да за живот!“, и решиха техните близки да продължат да живеят. Денят е и за благодарност към лекарските екипи, които неуморно работят, защото за тях една донорска ситуация е неспирен работен ден, който ги дарява с надеждата да получат морална оценка за труда си“, заяви на свой ред изпълнителният директор на ИА „Медицински надзор (ИАМН) г-жа Иванка Динева. Тя посочи, че ИАМН и Министерството на здравеопазването работят активно и подготвят необходимите нормативни промени, за да може отново да има самостоятелна Агенция по трансплантация.
В края на церемонията участниците увековечиха на „Дървото на живота“ 10 нови имена на донори, които през тази година са дали надежда на нуждаещите се от трансплантация, като по този начин увековечиха тяхната благородна постъпка.