Публикувано на: 03.01.2023

2024 г. започна с шанс за живот за трима българи

Трима души получиха шанс за живот в началото на новата 2024 г. Това стана възможно след донорска ситуация, реализирана в последния ден на изминалата година от екип на УМБАЛ "Св. Анна" - София АД (официална група), с координатори доц. д-р Мария Костадинова и д-р Симеон Кузманов. Вечерта на 31 декември близките на изпаднала в мозъчна смърт 35-годишна жена взеха благородното решение да дарят нейните органи. Това бе 22-та донорска ситуация за 2023 г.

Благодарение на хуманното им решение на 2 януари т.г. медицински екип на УМБАЛ „Св. Екатерина“ трансплантира сърце на 37-годишен мъж, а медиците в УМБАЛ „Лозенец“ трансплантираха бъбреци на две жени – съответно на 68 и 56 години. Реципиентите са в стабилно състояние и остават под лекарско наблюдение в реанимациите на лечебните заведения. Другите органи не са били подходящи за трансплантация.

Министерството на здравеопазването и ИА „Медицински надзор“ поднасят искрени съболезнования към близките на жената и изразяват благодарност и уважение за взетото в тежък за тях момент благородно решение да спасят човешки животи. Благодарност изказваме и на екипите на лечебните заведения, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация.