Публикувано на: 21.04.2024

"Пирогов" с нова донорска ситуация

Трима души получиха шанс за втори живот след донорска ситуация от 19 април, реализирана от екип на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", с координатор д-р Христо Христов.

Близките на изпаднал в мозъчна смърт 59-годишен мъж взеха благородното решение да дарят неговите органи. Благодарение на казаното от тях „Да!“ на 20 април лекарите във Военномедицинска академия - ВМА трансплантираха черен дроб на 49-годишен мъж, а в УМБАЛ "Александровска" два медицински екипа трансплантираха бъбреци на 64-годишна жена и 51-годишен мъж.

По информация на лечебните заведения пациентите са в добро общо състояние и остават под лекарско наблюдение в реанимациите. Другите органи не са били подходящи за трансплантация.

Министерство на здравеопазването и Изпълнителна агенция “Медицински надзор” поднасят искрени съболезнования към близките на мъжа и изразяват благодарност и уважение за взетото в тежък за тях момент благородно решение да спасят човешки животи. Благодарност изказваме и на екипите на лечебните заведения, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация.