Публикувано на: 07.12.2023

Българин с две трансплантации покори най-високия връх в Африка

Трансплантираният шампион Георги Пеев продължава да покорява върхове в подкрепа на донорството и каузата "Да! За живот!". Днес българинът се изкачи на най-високия връх в Африка – връх Ухуру в планината Килиманджаро.

„Тази сутрин в 6:36 ч. българско време Деси, Дидо, Иван и аз стъпихме на връх Ухуру (5895 м) в планината Килиманджаро. Благодаря на Деси и Дидо, че ни подкрепиха на върха в борбата за популяризиране на донорството, за да има повече трансплантации в България“, сподели Георги. „Тази експедиция беше много специална, защото за първи път в света човек с трансплантирано сърце и трансплантиран бъбрек изкачи Ухуру“, казва още той.

През пролетта Пеев спечели златен медал на 100 м бруст на Световното първенство за трансплантирани в Австралия. „Има смисъл от донорството. Има смисъл от подкрепата към българските лекари. Дано поне на едно семейство, спасило животи, дарявайки органите на свой близък, съм дал чувство на гордост“, пише Георги в профила си във Фейсбук.

Георги е световен шампион по плуване и шест пъти вицеевропейски шампион за трансплантирани. Той е с трансплантирани бъбрек и сърце. За да популяризира донорството всяка година мъжът покорява най-високия връх в България – Мусала. Цялата история на Георги можете да прочетете тук.